Καρδίτσα - Karditsa
     Επιλέξτε τον προορισμό σας:

 Η κήρυξη της επανάστασης του 1821
 www.karditsa.org ... Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά

Επαναστατικά κινήματα στην περιοχή της Καρδίτσας

Η κήρυξη της επανάστασης του 1821

Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία

Η μάχη της Σέκλιζας (9-11 Φεβ 1878)

Η μάχη του Μουζακίου (Μάρ 1878)

Η μάχη της Ματαράγκας (21 Μαρ 1878)

Η απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον τουρκικό ζυγό

Η περιοχή της Καρδίτσας μετά την απελευθέρωση του 1821

Το Αγροτικό Ζήτημα (1909 - 1910)

Η Καρδίτσα στην Εθνική Αντίσταση

Το αντάρτικο Αεροδρόμιο (1943 - 1944)

Η μάχη της Σοδειάς (1943 - 1944)

Η Καρδίτσα πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης (11 Μαρτίου 1943)

 

 

Η κήρυξη της επανάστασης του 1821

 

Η περιοχή των Αγράφων υπήρξε ο καταλληλότερος τόπος για τη δράση Κλεφτών και Αρματολών, αφού η τουρκική εξουσία δεν έφτασε ποτέ ως εδώ με τη σκληρή και καταπιεστική μορφή της. Πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, πολλοί και σπουδαίοι οπλαρχηγοί έδρασαν εδώ, όπως ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Λιακατάς, ο Στουρνάρης, ο Δίπλας, ο Ράγκος και άλλοι.

Αυτός όμως που κήρυξε επίσημα θα λέγαμε την επανάσταση στα  ʼγραφα, ήταν ο Κώστας Βελής. Είχε γεννηθεί το 1770 μ.Χ. στο Κεράσοβο (σημερινό Κερασοχώρι) Ευρυτανίας. Υπήρξε αρχικά γραμ­ματέας του Αλή - Πασά και στη συνέχεια πρωτοπαλίκαρο του περίφημου Βέλη Γκέκα. Ο τελευταίος του ανέθεσε πολλές σπουδαίες στρατιωτικές υποθέσεις, τις οποίες εκτέλεσε με επιτυχία, έχοντας ως πρότυπο του τον ίδιο το Βέλη Γκέκα· γι' αυτό και τον ονόμασαν Βέλη, ενώ το πραγματικό του επώνυμο ήταν Στεργιόπουλος. Αργότερα ο Αλή Πασάς τον έκαμε βοεβόδα της Μακεδονίας, ενώ ο γενικός αρχηγός των σουλτανικών στρατευμάτων Χουρσίτ Πασάς τον διόρισε βοεβόδα της Θεσσαλίας.

Την ʼνοιξη του 1821 ο Κώστας Βελής, ύψωσε τη σημαία του σταυρού στα ʼγραφα και κυκλοφόρησε διάφορες προκηρύξεις, μία από τις οποίες έγραφε τα εξής:

Αδελφοί

Ήλθε η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώ­σουμε την πατρίδα από την τυραννία την τουρκική· λοιπόν άμα λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματα σας και να ερθήτε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερο· να είμαστε έτοιμοι να κάμουμε το χρέος μας στην πατρίδα.

Κεράσοβο, 10 Μαΐου 1821

ο αδελφός σας

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΗΣ

Πολλοί ένοπλοι ήλθαν κοντά του και αφού προμηθεύτηκαν πολεμοφόδια από το Μεσολόγγι, τα αποθήκευσαν στο μονα­στήρι της Σάικας, πιο πάνω από το Καροπλέσι Καρδίτσας. Έδωσε πολλές μάχες με τους Τούρκους στο Βλάσδο (Μοσχάτο), στο Παλιόκαστρο (Μητρόπολη), στη Ρεντίνα, στη Λοξάδα, στο Φράγκο, στο Φανάρι, στα Κανάλια της Καρδίτσας και σε άλλα μέρη. Προξένησε μεγάλες απώλειες σ' αυτούς, αλλά περικυκλώθηκε από πολυάριθμους εχθρούς στη Φωτιάνα (Αηδονοχώρι) κοντά στη Ρεντίνα και πιάστηκε ζωντανός. Τον μετέφεραν σιδηροδέσμιο στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και αφού τον βασάνισαν, για να μαρτυρήσει τα μυ­στικά της Φιλικής Εταιρείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, έκαμαν το σώ­μα του κομμάτια και το πέταξαν στα άγρια θηρία.

Τρία χρόνια αργότερα η επαναστατημένη πατρίδα αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Κώστας Βελής, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη του, προβίβασε το γιο του Γεώργιο στο βαθμό του στρατηγού.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Εγχειρίδιο Τοπικής Ιστορίας" των συγγραφέων  Γριβέλλα , Καραφύλλη , Μαγόπουλου
 Σύνολο Επισκεπτών
61256806

Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Web Hosting, Διαφήμησης, Προγράμματα, Σύνδεση στο Δίκτυο, Interactive, Communications, Web Design,Internet Applications, Programming, Development, Software, Wireless,Technology, web space, web site hosting, Εφημερίδες της Ελλάδος, Καθημερινή Εφημερίδα της Καρδίτσας,Κόμβος Καρδίτσας, Λίμνη Πλαστήρα,Karditsa-net,mykarditsa,Νομαρχία Καρδίτσας,Νομαρχία,Νομάρχης,Ελλάδα, Καρδίτσα, Δήμος, Λίμνη, Πλαστήρας, Παυσίλυπο, Αγορά, Greece, Karditsa, Municipality, Lake, Plastiras, Pausilipo,ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, KARDITSA, VISIT, VIEWS, PLACES TO VISIT, VILLAGES, ROUTES, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, MAPS, ΧΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, TOURISM,KARDITSA,greek travel guide,greek tourist guide,travelling in Greece, greek hotels,greek islands,holidays in Greece, greek travel portal,greek tourist portal, greek accomodation, vacations in Greece, greek destinations, Griechenland, mykonos, santorini, athens, pictures, images, fotos, swimming pool, beach,ΚΑΡΔΙΤΣΑ,διακοπές, ξενοδοχεία, δωμάτια, νοικιαζόμενα, διαμερίσματα, studios, νησιά

Copyright © 2004-2010 Karditsa.org