Καρδίτσα - Karditsa
     Επιλέξτε τον προορισμό σας:

 Η απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον Τουρκικό ζυγό
 www.karditsa.org ... Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά

Επαναστατικά κινήματα στην περιοχή της Καρδίτσας

Η κήρυξη της επανάστασης του 1821

Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία

Η μάχη της Σέκλιζας (9-11 Φεβ 1878)

Η μάχη του Μουζακίου (Μάρ 1878)

Η μάχη της Ματαράγκας (21 Μαρ 1878)

Η απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον τουρκικό ζυγό

Η περιοχή της Καρδίτσας μετά την απελευθέρωση του 1821

Το Αγροτικό Ζήτημα (1909 - 1910)

Η Καρδίτσα στην Εθνική Αντίσταση

Το αντάρτικο Αεροδρόμιο (1943 - 1944)

Η μάχη της Σοδειάς (1943 - 1944)

Η Καρδίτσα πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης (11 Μαρτίου 1943)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον τουρκικό ζυγό

 

Εξήντα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, και ύστερα από σκληρούς αγώνες, η Θεσσαλία (πλην της επαρχίας Ελασσόνας) μαζί με ένα τμήμα της Ηπείρου (Ν. ʼρτας) κατάφερε να απελευθερωθεί. Είχαν προηγηθεί πολλές εξεγέρσεις των Θεσσαλών κατά τη διάρκεια των εξήντα αυτών χρόνων, χωρίς όμως να στεφθούν από επιτυχία. 

Στην τελευταία όμως Επανάσταση του 1878, όχι μόνο οι Αγραφιώτες, αλλά και οι κάτοικοι των πεδινών χωριών της Καρδίτσας, έδειξαν απαράμιλλο θάρρος και ηρωισμό απέναντι στους Τούρκους, που ήταν και περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Έτσι, ενώ στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας η φλόγα της Επανάστασης είχε σβήσει, στην περιφέρεια της Καρδίτσας το ένα χωριό μετά το άλλο αποκτούσε την ελευθερία του και ο ενθουσιασμός των ντόπιων Ελλήνων ήταν πολύ μεγάλος.

Τελικά, με την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, και κυρίως της Αγγλίας, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και η Τουρκία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1881 στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, τη Θεσσαλία και το Νομό ʼρτας.

Η 18η Αυγούστου 1881 ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για την Καρδίτσα. Από τα χαράματα σε όλα τα σπίτια της πόλης κυμάτιζε περήφανα η ελληνική σημαία, ενώ το αμέτρητο πλήθος των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης, αλλά και των γύρω χωριών, σαν ποτάμι κατευθυνόταν προς την είσοδο της πόλης. Οι παπάδες προχωρούσαν με τα εξαπτέρυγα και το Σταυρό, ενώ έψαλλαν αναστάσιμα τροπάρια. Οι μαθητές των σχολείων, ζητωκραυγάζοντας και τραγουδώντας ύμνους στη σημαία, πετούσαν τα φέσια τους στον αέρα, δείγμα απαλλαγής από την τουρκική σκλαβιά.

Στην είσοδο της πόλης οι Καρδιτσιώτες είχαν δημιουργήσει μια πελώρια αψίδα με δάφνες κι έλατα, απ' όπου θα περνούσε ο ένδοξος ελληνικός στρατός. Κοντά σ' αυτή είχαν πάρει θέση οι αρχές της πόλης, με επικεφαλής τον Τούρκο δήμαρχο Καχριμάν Βέη και το μητροπολίτη Λάρισας Νεόφυτο, οτον οποίο υπαγόταν εκκλησιαστικά τότε η Καρδίτσα. Ο τελευταίος, με την αρχιερατική του στολή και το σταυρό στα χέρια, είχε στα δεξιά του τον επίσκοπο Θαυμακού.

Κατά τις 9 το πρωί, η τρίτη φάλαγγα του ελληνικού στρατού με επικεφαλής το στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο έφτανε στην είσοδο της πόλης. Η εμφάνιση του προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού. Οι ζητωκραυγές έφταναν στα μεσούρανα και ο κίνδυνος να ποδοπατηθούν πολλοί, και κυρίως τα γυναικόπαιδα, από τα άλογα ήταν μεγάλος.

Ο Στρατηγός, όταν έφτασε μπροστά στους επισήμους, κατέβηκε από το άλογο του, δέχτηκε τις ευλογίες των Αρχιερέων και ασπάστηκε το Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος με μεγάλη συγκίνηση προσφώνησε τους ηρωικούς στρατιώτες μας κι ο Στρατηγός ευχαρίστησε όλους για τη λαμπρή υποδοχή.

Στη συνέχεια, ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη. Μπροστά πήγαινε το πεζικό με τη μουσική του, ενώ οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες δέχονταν τις ευλογίες των ιεραρχών, περνώντας από μπροστά τους. Στους δρόμους της πόλης ο ενθουσιασμός του λαού ήταν απερίγραπτος. Οι γυναίκες από τα παράθυρα των σπιτιών έραιναν με άνθη τους στρατιώτες μας.

Η παράδοση της πόλης στις ελληνικές αρχές έγινε ομαλά. Το μόνο επεισόδιο που αναφέρεται είναι η πυρκαϊα της αγοράς, που ξέσπασε τη νύχτα της παραμονής και που, όπως λέγεται, προκλήθηκε από τους Τούρκους για εκδίκηση. Κάηκαν τα περισσότερα καταστήματα πολύ γρήγορα, πριν προλάβουν οι Έλληνες να σβήσουν τη φωτιά, γιατί ήταν όλα ξύλινα και πρόχειρα κατασκευασμένα.

Για να θυμούνται οι Καρδιτσιώτες την ξεχωριστή αυτή ημέρα, ο Δήμος Καρδίτσας ονόμασε το δρόμο που είναι ανατολικά του 14ου Δημοτικού Σχολείου (πρώην παλιό Γυμνάσιο) οδό 18ης Αυγούστου. Πρέπει όμως να καθιερωθεί η σημαντική αυτή ημερομηνία και ως τοπική επέτειος και να γιορτάζεται ανάλογα.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Εγχειρίδιο Τοπικής Ιστορίας" των συγγραφέων  Γριβέλλα , Καραφύλλη , Μαγόπουλου
 Σύνολο Επισκεπτών
61265731

Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Web Hosting, Διαφήμησης, Προγράμματα, Σύνδεση στο Δίκτυο, Interactive, Communications, Web Design,Internet Applications, Programming, Development, Software, Wireless,Technology, web space, web site hosting, Εφημερίδες της Ελλάδος, Καθημερινή Εφημερίδα της Καρδίτσας,Κόμβος Καρδίτσας, Λίμνη Πλαστήρα,Karditsa-net,mykarditsa,Νομαρχία Καρδίτσας,Νομαρχία,Νομάρχης,Ελλάδα, Καρδίτσα, Δήμος, Λίμνη, Πλαστήρας, Παυσίλυπο, Αγορά, Greece, Karditsa, Municipality, Lake, Plastiras, Pausilipo,ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, KARDITSA, VISIT, VIEWS, PLACES TO VISIT, VILLAGES, ROUTES, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, MAPS, ΧΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, TOURISM,KARDITSA,greek travel guide,greek tourist guide,travelling in Greece, greek hotels,greek islands,holidays in Greece, greek travel portal,greek tourist portal, greek accomodation, vacations in Greece, greek destinations, Griechenland, mykonos, santorini, athens, pictures, images, fotos, swimming pool, beach,ΚΑΡΔΙΤΣΑ,διακοπές, ξενοδοχεία, δωμάτια, νοικιαζόμενα, διαμερίσματα, studios, νησιά

Copyright © 2004-2010 Karditsa.org