Καρδίτσα - Karditsa
     Επιλέξτε τον προορισμό σας:

 Η μάχη του Μουζακίου
 www.karditsa.org ... Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά

Επαναστατικά κινήματα στην περιοχή της Καρδίτσας

Η κήρυξη της επανάστασης του 1821

Η επανάσταση στη Δυτική Θεσσαλία

Η μάχη της Σέκλιζας (9-11 Φεβ 1878)

Η μάχη του Μουζακίου (Μάρ 1878)

Η μάχη της Ματαράγκας (21 Μαρ 1878)

Η απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον τουρκικό ζυγό

Η περιοχή της Καρδίτσας μετά την απελευθέρωση του 1821

Το Αγροτικό Ζήτημα (1909 - 1910)

Η Καρδίτσα στην Εθνική Αντίσταση

Το αντάρτικο Αεροδρόμιο (1943 - 1944)

Η μάχη της Σοδειάς (1943 - 1944)

Η Καρδίτσα πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης (11 Μαρτίου 1943)

>

  

 

 

 

Η μάχη του Μουζακίου (Μάρτιος 1878)

 

ʼντρες του οπλαρχηγού Θ. Ζιάκα, στις αρχές Μαρτίου του 1878, ξεκίνησαν από τη Βούνιστα (Ελληνόκαστρο), με επικεφαλής τον επιλοχία Τζαβάρα, ύστερα από πρόσκληση κατοίκων του Μουζακίου, εναντίον του λοχαγού Μούσα Γκέκα, ο οποίος με 63 χαϊντούτηδες (χωροφύλακες) είχε καταλάβει το Μουζάκι. Ο Τζαβάρας με 74 άντρες στις 4 Μαρτίου συνενώθηκε με 105 ντόπιους επαναστάτες, που είχαν επικεφαλής τους Ε. Κατσαρό και Μουριά, και μπήκαν τα μεσάνυχτα αθόρυβα στο χωριό, στο οποίο κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις σε ακραία σπίτια, για να αποκρούσουν τυχόν ενισχύσεις, που θα έρχονταν για ενίσχυση των πολιορκημένων από Τρίκαλα ή από Φανάρι.

Πράγματι, οι επαναστάτες απέκρουσαν ενίσχυση 50 Τουρκαλβανών, η οποία είχε ξεκινήσει από Μαυρομμάτι, στη θέση «Μύλος του Διάκου». Στο μεταξύ, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιορκίας, ο Ζιάκας προσκάλεσε και τους σωματάρχες που βρίσκονταν σε γειτονικά χωριά (Γράλιστα, Μεσενικόλα, Πόρτα κ.λπ.). 

Σε σφοδρή σύγκρουση στις 6 Μαρτίου οι επαναστάτες ανάγκασαν τους Τούρκους που έρχονταν για ενίσχυση της φρουράς από Τρίκαλα, να υποχωρήσουν προς το Μπελέτσι (Παλαιομονάστηρο) και τη Ραψίστα. Το ίδιο συνέβη και την επομένη ημέρα.

 Τότε κατέφθασαν ο Γεώργιος Αλεξανδρής και ο Τάκης Στουρνάρης και η παράδοση της φρουράς πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα και έγινε ομαλά. Λίγο αργότερα στο Μαυρομμάτι, όπου είχε καταφθάσει και ο Θ. Ζιάκας, διαφώνησαν ο Γ. Αλεξανδρής και ο Τ. Στουρνάρης με τον Απ. Βασιαρδάνη, για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων σχετικά με την παράδοση. Ο Βασιαρδάνης επέμενε να αφοπλίσουν τους Τούρκους και να τους «χαλάσουν», παρά τη γραπτή συμφωνία ανταρτών και Τουρκαλβανών. Ο Ζιάκας εν τέλει, έσκισε τη γραπτή συμφωνία, κράτησε τον Μούσα Γκέκα και δύο ακόμη αγάδες και τους υπόλοιπους 60 τους παρέδωσε στο Βασιαρδάνη, ο οποίος αφού τους απογύμνωσε από καθετί πολύτιμο, αργότερα τους παρέδωσε στο στρατιωτικό αρχηγό της Επανάστασης Κων. Ισχόμαχο. Σ' αυτόν παρέδωσε ο Θ. Ζιάκας και τους αξιωματικούς της φρουράς του Μουζακίου με την περίφημη φράση: «Ήρθα και σας έφερα κάτι λίγους αγάδες»!

Το κείμενο είναι από το βιβλίο "Εγχειρίδιο Τοπικής Ιστορίας" των συγγραφέων  Γριβέλλα , Καραφύλλη , Μαγόπουλου
 Σύνολο Επισκεπτών
61256828

Εκπαίδευση, Ενημέρωση, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Φιλοξενία Ιστοσελίδων, Web Hosting, Διαφήμησης, Προγράμματα, Σύνδεση στο Δίκτυο, Interactive, Communications, Web Design,Internet Applications, Programming, Development, Software, Wireless,Technology, web space, web site hosting, Εφημερίδες της Ελλάδος, Καθημερινή Εφημερίδα της Καρδίτσας,Κόμβος Καρδίτσας, Λίμνη Πλαστήρα,Karditsa-net,mykarditsa,Νομαρχία Καρδίτσας,Νομαρχία,Νομάρχης,Ελλάδα, Καρδίτσα, Δήμος, Λίμνη, Πλαστήρας, Παυσίλυπο, Αγορά, Greece, Karditsa, Municipality, Lake, Plastiras, Pausilipo,ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, KARDITSA, VISIT, VIEWS, PLACES TO VISIT, VILLAGES, ROUTES, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, MAPS, ΧΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, TOURISM,KARDITSA,greek travel guide,greek tourist guide,travelling in Greece, greek hotels,greek islands,holidays in Greece, greek travel portal,greek tourist portal, greek accomodation, vacations in Greece, greek destinations, Griechenland, mykonos, santorini, athens, pictures, images, fotos, swimming pool, beach,ΚΑΡΔΙΤΣΑ,διακοπές, ξενοδοχεία, δωμάτια, νοικιαζόμενα, διαμερίσματα, studios, νησιά

Copyright © 2004-2010 Karditsa.org